Türk elektronik sektörü “ticaret savaşından” güçlenerek çıkabilir

TESİD Başkanı: “Uluslararası Ticarette Yeni Dönem Başlıyor”

Türk Elektronik Sanayicileri Derneği (TESİD) Yönetim Kurulu Başkanı Yaman Tunaoğlu, yaptığı açıklamada, bu yıl uluslararası tedarik zincirlerinde ve pazar yapılarında önemli değişiklikler yaşanacağını vurgulayarak, ABD’nin yeni gümrük vergilerinin küresel ticaret için bir dönüm noktası olduğunu belirtti.

Tunaoğlu, ABD Başkanı Donald Trump’ın, Çin, AB ve Vietnam gibi ülkeler için yüksek vergiler açıkladığını hatırlatarak, elektronik sektörünün bu vergilerden muaf tutulmasıyla büyük değişimlerin beklendiğini dile getirdi.

Elektronik sanayi için Türkiye’nin yeni fırsatlar sunacağını söyleyen Tunaoğlu, Türkiye’nin dış ticaret açığının büyük kısmının Çin’e karşı verildiğini ifade ederek, bu durumun Türkiye için bir dönüşüm anlamına geldiğini açıkladı.

“Küresel Üretim Haritası Değişiyor”

Uluslararası elektronik sektöründe yaşanan değişimlere dikkat çeken Tunaoğlu, üretimin büyük ölçüde Uzakdoğu’da yoğunlaştığını belirterek, dünya çip üretiminin ve diğer elektronik ürünlerin çoğunun bu bölgede gerçekleştiğini söyledi.

Pandemi, arz darboğazları ve ticaret savaşları gibi etkenlerin küresel üretim haritasını şekillendirmek zorunda bıraktığını belirten Tunaoğlu, ABD ve AB’nin bu konuda çeşitli tedbirler aldığını açıkladı.

Fırsatları Değerlendirmek İçin Adımlar Atılmalı

Türkiye’nin elektronik üretiminde bölgesel bir merkez olma potansiyeline sahip olduğunu vurgulayan Tunaoğlu, Türkiye’nin bu fırsatı değerlendirmek için belirli adımlar atması gerektiğini söyledi.

Tunaoğlu’nun sıraladığı adımlar arasında Çin’e uygulanan vergilere benzer düzenlemeler yapılması, ticaret anlaşmaları ve yerli üretimin teşviki gibi konular yer alıyor.

TESİD olarak Türk elektronik sanayisini desteklemeye hazır olduklarını belirten Tunaoğlu, Türkiye’nin bu alanda daha güçlü bir konuma gelmesi için ellerinden gelen desteği sağlayacaklarını ifade etti.

Related Posts

SPK, sermaye piyasası araçlarına ilişkin kayıtların tutulmasında değişikliğe gitti

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Merkezi Kayıt Kuruluşunun (MKK) denetimine dair usul ve esaslar ile kaydileştirilen sermaye piyasası araçlarına ilişkin kayıtların tutulmasını düzenleyen yönetmelik ve tebliğinde değişikliğe gitti.

VİOP’ta endeks kontratı güne düşüşle başladı -29 Nisan 2025

Borsa İstanbul Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası’nda (VİOP) BIST 30 endeksine dayalı nisan vadeli kontrat, güne yaklaşık yüzde 0,2 düşüşle 10.201,00 puandan başladı.

Merkez Bankası Başkanı Karahan, 6 Mayıs’ta Meclis’te sunum yapacak

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda 6 Mayıs’ta sunum yapacak.

Selçuk Bayraktar’dan TB3 mesajı: Yeni bir dünyanın kapılarını aralamış olduk

Baykar Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar, Bayraktar TB3’ün TCG Anadolu’da görev yapmasına ilişkin, “Deniz havacılığına böylesine bir stratejik girişle, insansız hava araçlarıyla girerek bir anlamda yeni bir dünyanın kapılarını aralamış olduk.” ifadesini kullandı.

Ankara-Sivas YHT hattı 2 Yılda 1,6 milyon yolcu taşıdı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Ankara-Sivas YHT Hattı’nın iki yılda 1 milyon 660 binden fazla yolcuya hizmet verdiğini, İstanbul-Sivas arasında başlatılan doğrudan seferlerde de 550 bini aşkın kişinin seyahat ettiğini açıkladı.

Uluslararası kuruluş Türkiye’nin kredi notunu açıkladı! İmamoğlu vurgusu dikkat çekti

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu S&P Global Türkiye’nin kredi notlarını BB-/B olarak teyit etti, görünümü ise “durağan” olarak belirledi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir