Sivrisineklerle mücadelede yeni dönem: Dişisini zehirleyen erkek sivrisinek

Sivrisineklerle Mücadelede Yeni Yöntem: Toksik Erkek Tekniği

Macquarie Üniversitesi araştırmacıları tarafından geliştirilen “toksik erkek tekniği,” erkek sivrisineklere örümcek ve deniz şakayığı zehir proteinleri üretme özelliği kazandırıyor. Bu proteinler, çiftleşme sırasında dişilere enjekte edilerek onların yaşam sürelerini kısaltıyor. Dang humması ve Zika gibi hastalıkları yayabilen sivrisinek türlerinde test edilen bu yöntem, Nature Communications dergisinde yayımlanan bir araştırmanın sonucudur.

Çalışmanın baş yazarı Sam Beach, böcek ilaçlarının yerel ekosistemlere zarar vermeden hastalık salgınlarını kontrol altına almak için yeni yöntemin kullanılabileceğini ifade etti. Beach, genetik müdahalenin zahmetli olduğunu belirterek, yeni yöntemin erkek sivrisineklerin dişilerle çiftleşip ardından dişilerin ölmesini hedeflediğini söyledi. Genetik müdahale sürecinde, genlerin yeni yumurtalara enjekte edilmesinin gerekliliğine vurgu yaptı.

Sadece dişi sivrisinekler kan emer ve genellikle yaşamlarının ilk 24-48 saatinde çiftleşirler. Ancak haftalarca yaşayabilir ve hastalık bulaştırabilirler. Yeni yöntemle kan emme oranlarının %40-60 azalabileceği belirtiliyor.

Guardian2’de yer alan habere göre; bu teknik, diğer genetik biyokontrol yöntemlerinden farklı olarak doğrudan dişi sivrisinekleri hedef alıyor. Beach, dişi sivrisinek popülasyonunu hızla azaltıp vektör kaynaklı hastalıkların yayılmasını kontrol altına alabileceklerini belirtti.

Melbourne Üniversitesi’nden evrimsel biyolog Dr. Tom Schmidt, böcek ilaçlarına karşı hızla direnç geliştiren sivrisineklerin, direnci gemiler ve uçaklar aracılığıyla dünya geneline yayabildiğini belirtti. Yeni ve etkili zararlı yönetimi yöntemlerine ihtiyaç duyulduğunun altını çizen Schmidt, genetik yaklaşımların etkili olabileceğine dikkat çekti. Avustralya’da Wolbachia bakterisi ile enfekte edilen sivrisineklerin dang humması yayılımını azalttığını hatırlattı.

Adelaide Üniversitesi’nden bulaşıcı hastalıklar araştırmacısı Prof. Philip Weinstein, tüm sivrisinek türlerinin hastalık taşımadığını ve sivrisineklerin polen taşıyıcıları ve balıklar ile yarasalar için önemli bir besin kaynağı olduğunu vurguladı. Weinstein, sivrisinek popülasyonlarını kontrol altına almanın yok etmekten daha etik bir çözüm olduğunu savundu.

Related Posts

Gökyüzünde devrim: Yapay zeka ve drone

Yapay zeka (YZ) ve drone teknolojisi, bilimsel araştırmaların desteğiyle savunma, tarım, lojistik ve sağlık gibi pek çok alanda çığır açtı. Uzmanlar, bu teknolojilerin birleşiminin hem fırsatlar sunduğunu hem de etik ve güvenlik açısından ciddi …

Yapay Zeka, satrançta 1970’lerden kalma Atari 2600’e yenildi

OpenAI’ın son model yapay zekâsı, sadece 8-bit’e sahip olan 28 yıllık cihazın mantığına kafa tutamadı.

GTA 6’nın sır gibi saklanan birçok özelliği ifşa oldu

Yıllardır beklenen ve Rockstar Games’in büyük bir gizlilikle geliştirdiği Grand Theft Auto VI (GTA 6) hakkında çarpıcı yeni iddialar ortaya atıldı. daha önce ana karakterlerin adlarını doğru şekilde sızdırarak güven kazanan X (Twitter) kullanıcısı GameRoll, bu kez oyunun içeriğine dair dikkat çekici bilgiler paylaştı.

TOSFED 2025 Ömer Tolon Sezonu Yenipazar’da koşuldu

2025 Ömer Tolon Sezonu ilk otokros etkinliği olan Aydın Otokros Yarışı, Aydın Otomobil Sporları Spor Kulübü (AYOSK) tarafından Yenipazar’da gerçekleştirildi. Yenipazar Motorsporları Alanı’ndaki parkurda Spor Toto, UMA, Mondial, Fernas ile 4 Renk katkıları ile düzenlenen organizasyonda, 9’u kadın 24 sporcu 5 ayrı kategoride yarıştı.

PlayStation Plus’a haziranda gelecek oyunlar açıklandı

Sony’nin PlayStation Plus hizmetine haziran ayında binlerce TL’lik oyun geliyor.

NASA uyarısı: Ülkelerden biri “cehennem” sıcaklığından yok olacak

NASA’nın son iklim simülasyonları, küresel sıcaklık artışının mevcut hızını koruması durumunda yakın gelecekte en az bir ülkenin “cehennem sıcaklıkları” olarak tanımlanan insan yaşamını imkânsız kılacak aşırı ısılara maruz kalacağını ortaya koydu.