Samsun Tarımda Öne Çıkıyor

Samsun Tarımında Yıldızı Parlıyor: Binlerce Ton Ürün Hem Yurt İçine Hem Yurt Dışına Gönderiliyor

Samsun, yüzölçümünün %40’ında tarım yapılabilen verimli topraklara sahip bir şehirdir. Her yıl binlerce ton sebze, meyve ve tarla bitkisi üretimi gerçekleştirilerek bu ürünler hem yurt içinde tüketiciyle buluşuyor hem de yurt dışına ihraç ediliyor.

Kızılırmak ve Yeşilırmak Nehirleri tarafından sulanan ovalar Samsun’a verimli tarım arazileri sunmaktadır. Şehirde 221,7 bin hektar alanda tahıl ve diğer bitkisel ürünler, 11,6 bin hektar alanda sebze, 128,1 bin hektar alanda meyve, içecek ve baharat bitkileri yetiştirilmekte ve 23 bin hektarlık alanda süs bitkileri üretimi yapılmaktadır. Ayrıca 19,1 bin hektarlık alanda nadasa bırakılmış tarım arazileri de bulunmaktadır.

Samsun, kızılcık, fındık, kivi gibi birçok meyvenin üretim merkezi konumundadır. Şehir, kızılcık üretiminde Türkiye’nin birincisi, fındıkta ikincisi, kivide üçüncüsü, muşmulada dördüncüsü, dutta dokuzuncusu, elmada on üçüncüsü, böğürtlende on dördüncüsü, şeftalide on beşincisi, incirde on altıncısı ve ayvada on sekizincisi konumundadır. Yıllık olarak Samsun’da bin 205 ton kızılcık, 114 bin 89 ton fındık, 13 bin 599 ton kivi, 432 ton muşmula, bin 960 ton dut, 2 bin 721 ton elma, 19 ton böğürtlenn 8 bin 119 ton şeftali, bin 422 ton incir ve bin 425 ton ayva üretimi gerçekleştirilmektedir.

Samsun, lahana, karnabahar, pırasa, barbunya, turp gibi sebzelerin üretiminde de öne çıkan bir şehirdir. Şehir, lahanada birinciliği, karnabaharda ikinciliği, brokoli ve pırasada üçüncülüğü, barbunyada ve turpta dördüncülüğü, biberde yedinciliği ve taze fasulyede sekizinciliği elde etmektedir. TÜİK verilerine göre Samsun’da yıllık ortalama 327 bin 789 ton lahana, 59 bin 679 ton karnabahar, 12 bin 23 ton brokoli, 19 bin 470 ton pırasa, 5 bin 162 ton barbunya, 6 bin 738 ton turp, 158 bin 570 ton biber ve 15 bin 176 ton taze fasulye üretimi yapılmaktadır.

Ayrıca Samsun, tarla bitkileri üretiminde de önemli bir konuma sahiptir. Çeltikte Türkiye’de ikinci, kenevirde üçüncü, işlenmiş tütünde beşinci, soya fasulyesinde sekizinci, yağlık ayçiçeğinde on dördüncü, buğdayda on dokuzuncu, kuru fasulyede yirmi üçüncü ve şeker pancarında yirmi sekizinci sırada yer almaktadır. Yıllık olarak Samsun’da 173,5 bin ton çeltik, 445 ton kenevir, 7 bin 839 ton işlenmiş tütün, 3 bin 376 ton soya fasulyesi, 42 bin 315 ton ayçiçeği tohumu, 266 bin 124 ton buğday, bin 197 ton kuru fasulye ve 143 bin 449 ton şeker pancarı üretilmektedir. – SAMSUN

Related Posts

Schengen Vizesinde Kolaylık

Bakan Bolat, AB’nin vize süreçlerinde sağladığı kolaylığı duyurdu, ticari faaliyetlere katkı bekleniyor.

Denizli’de Yangın Kundaklama Şüphesi

Yangında 7 milyon zarar oluşan imalathanede gözaltına alınan A.K., ev hapsiyle tahliye edildi.

Kütahya İl ve İlçeleri Oda/Borsa Müşterek Toplantısı Gerçekleşti

Kütahya il ve ilçeleri arasındaki iş birliğini güçlendirmek amacıyla gerçekleştirilen toplantıda, ekonomik geleceği şekillendirecek önemli başlıklar ele alındı. Gediz TSO ev sahipliğinde yapılan toplantıya iş dünyasının önemli temsilcileri katıldı.

Toplam ciro yıllık yüzde 41,5 arttı

Takvim etkisinden arındırılmış sanayi, inşaat, ticaret ve hizmet sektörleri toplam ciro endeksi, sanayi, inşaat, ticaret ve hizmet sektörleri toplamında ciro endeksi (2021=100), 2025 yılı Mayıs ayında yıllık yüzde 41,5 arttı.

Bitcoin tarihin en yüksek seviyesini gördü: Artış devam edebilir

Kripto para piyasalarının öncüsü Bitcoin, tarihi bir eşiği geride bırakarak 112 bin dolar seviyesini gördü. Bitcoin bu fiyatla tüm zamanların en yüksek değerine ulaştı. Yılın ilk yarısında dalgalı bir seyir izleyen Bitcoin, temmuz ayıyla birlikte …

Nvidia hissesi rekor kırıp dünya tarihine geçti

Nvidia hissesi güne sert yükselişle başladıktan sonra rekor kırdı. Aynı zamanda 4 trilyon dolar piyasa değerine ulaşan ilk şirket oldu.