Dini Gruplar Neden Farklı Giyisiler Giyiyor?!!!!

Din, kültür ve kıyafet arasındaki etkileşim büyüleyici. Kıyafet, yüz yüze etkileşimi yönlendiren bir dizi örtülü kurallar, gelenekler, gelenekler ve ritüellerle sınırlanan sosyal dünyaya açılan bir pencere olabilir. Birçok dini kuruluş için giyim, dini kimliğin önemli bir sembolüdür. Bununla birlikte, çoğu grup için kişisel görünümün düzenlenmesi giyimin ötesine geçer.

Yaş, cinsiyet, etnik köken ve din gibi bir grup için temel olan fikirler, kavramlar ve kategoriler, bir kişinin kimliğini tanımlamaya yardımcı olur ve daha sonra bir kişinin görünümü aracılığıyla dışa doğru ifade edilir. Hem bireysel hem de grup kimliği kıyafet yoluyla yansıtılır çünkü insanlar inanç sistemleriyle uyumlu kimliği görsel olarak sunmak için kendini sunum ve kendini tanıtmayı kullanırlar.

Budist rahipler ve rahibeler

Budist rahiplerin giydiği kıyafetlerin Buda’nın zamanına kadar uzandığı söyleniyor…

Bornozun genellikle üç bileşeni vardır: bir iç giysi veya bel örtüsü, bir üst bornoz ve bir dış bornoz. Budist rahibeler genellikle yelek ve basit bir bez giyerler. Buda’nın zamanında, keşişlerin yaşamaya yemin ettikleri basit yaşamı yansıtmak için manastır kıyafetleri kumaş parçalarıyla birleştirildi. Bazı Budist din adamlarına göre elbiseler ilk bakışta görülebilen bir “niyet birliği” yaratıyor. Bu cüppelerin renkleri bölgeye göre değişmekle birlikte, Budist rahipler tarafından giyilen eski giysiler muhtemelen bitkisel maddeler ve zerdeçal veya safran gibi baharatlar kullanılarak boyandığı için sari turuncu renkteydi.

Katolik rahipler

Din Adamları Cemaati tarafından hazırlanan ve 1994 yılında Papa II. John Paul tarafından onaylanan Bakanlık ve Rahiplerin Yaşamı Yönetmeliği’ne göre, din adamlarının kendilerini sıradan insanlardan ayıracak şekilde giyinmeleri gerekiyor. “Topluluğun, Tanrı adamı ve gizemlerini yayan rahibi kıyafetinden tanıyabilmesi özellikle önemlidir” deniyor. Katolik rahiple geleneksel olarak bir cüppe veya uzun bir elbise giyerlerdi, ancak modern din adamları genellikle basit siyah takım elbise ve ayinle ilgili işlevlerin dışında bir Roma gömleği giyerlerdi. Pek çok rahip aynı zamanda din adamlarının gömleğine bağlanan dar, genellikle beyaz bir bant takar. Bu, şerit yakalı bir gömlekle (boğazın ön tarafındaki yakanın sadece küçük bir karesini açığa çıkaracak şekilde) veya boyun bantlı bir gömlekle (yakanın tamamını açığa çıkaracak şekilde) giyilebilir. Bu giyim tarzı Katolik rahipler için yaygın olsa da, muhtemelen 19. yüzyılın ortalarında Protestan geleneğinden kaynaklanmıştır.

Ortodoks Yahudiler

Ortodoks Yahudi kadınların tevazu göstergesi olarak saçlarını örtmeleri ve dizlerinin altına kadar etek giymeleri teşvik ediliyor. Chabad kurallarına göre Ortodoks erkekler genellikle renk ve modaya uymadan uzun siyah giyerler. Ortodoks erkekler ayrıca kippa, tallit veya şal ve tallitin dört köşesinden düşen belirli bir desenle bağlanan iplerden oluşan tzitzit giyerler. Giyim tarzları mezhepten mezhebe biraz farklılık göstermektedir. Örneğin, Haredi erkekleri genellikle uzun sakallar bırakır ve geniş kenarlı siyah şapkalar takarlar. Bazı Ortodoks erkekler ayrıca erkeklerin kafalarının köşelerini yuvarlamasını yasaklayan iki taraflı yan bukleler kullanırlar.

Jain rahipleri ve rahibeleri

Jain rahipleri ve rahibeleri sade hayatlar yaşamaya teşvik ediliyor. Birçoğu bunu sade beyaz elbiseler gidererek gösteriyor. Ancak Digambara mezhebinde keşişler, giysiler de dahil olmak üzere her türlü dünyevi eşyayı reddederler. 1. yüzyıldan kalma saygıdeğer bir Digambara keşişi olan Acharya Kundkund’un, keşişlerin elbiseyle çıplak kalmaktan daha fazlasını yapması gerektiğini yazdı. “Oh MONK !” yazdı. “Eğer kötü niyetli davranışlara, kahkahalara, kıskançlığa, kuruntulara ve törpülenmemiş arzulara düşkünseniz çıplak (veya giyinik) kalmanın ne anlamı var? Sen kusurlarla dolu olduğundan, rezil olmayı hak ediyorsun.”

Sihler (geleneksel)

Sih manevi kıyafetleri veya banan, turban, mütevazı kıyafetler ve beş inanç maddesini içerir. Sih koalisyonuna göre türban veya dastar, dindarlığın ve bağlılığın sembolü olarak biliniyor. Sihler, Sih inancının kurucularının yaptığı gibi ve dini gerekliliklere uygun olarak saçlarını genellikle kesmeden giyerler. Beş inanç maddesi şunları içerir: kachhera veya bol iç çamaşırı; kanga veya tahta tarak; demir bileklik; veya kesilmemiş saç; ve bir kirpan veya tören kılıcı. Guru Gobind Singh, inancın üyelerini tanımlamanın ve onları birbirine bağlamanın bir yolu olarak 1699’dabes makaleyi tanıttı.

Mormon misyonerleri

Büyükler ve kız kardeşler olarak adlandırılan Morman misyonerlerinin mütevazi kıyafetler giymeleri ve sade saç stilleriyle bilinirler…

Mormon Giyim Kuralları
Yine çoğu zaman Mormon kıyafetleri herkesin giyeceği kıyafetle aynıdır. Tek fark, aşırı veya aşırı açık kıyafetlerden kaçınmaya ekstra önem vermeleridir. Görünüşlerinde mütevazı ve kilisenin çoğu üyesi aşırı dar, dekolteli veya dar görünen kıyafetlerden kaçınır.

Mormonlar Neden Kıyafetlerine ve Görünüşlerine Önem Veriyor?
Uygun giyinmeye önem vermelerinin nedeni aslında bedenlerine saygı göstermenin bir yoludur. Mormonlar derki ”Tanrı’nın bize vücudumuzu hediye ettiğine ve bedenimizi uygun şekilde sunmak için elimizden geleni yapmamız gerektiğine inanıyoruz. Birisi son derece açık kıyafetler giydiğinde, etrafındakilere vücudunun yalnızca bir cinsel çekim nesnesi olduğu mesajını verir.” İncil şöyle diyor:
“Tanrı’nın tapınağı olduğunuzu ve Tanrı’nın Ruhu’nun içinizde yaşadığını bilmiyor musunuz? … Tanrı’nın tapınağı kutsaldır, siz hangi tapınaksınız.” – 1 Korintliler 3:16–17
Ayrıca Tanrı’nın bizi kıyafetlerimiz gibi yüzeysel hiçbir şeye göre yargılamadığına, bunun yerine bizi kalplerimize göre yargıladığına inanıyoruz. Bu nedenle bizim için uygun giyinmenin amacı yüzeysel bir sınavdan geçmek değil, çok daha derin bir sınavdan geçmektir. Bedenimize saygı göstermek, kendimizi inançlarımıza bağlılığımızı gösterecek şekilde sunmak ve bedenlerimizi cinselleştirilmiş bir teşhire dönüştürmemekle ilgilidir.

Yazan:Zibilondon Designer Zeynep Moreau

Kaynak:www.zibilondon.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir