Devlet çiftçiye 3.5 trilyon borçlu

Çiftçilere Ödenmeyen Destekler Zirai Donla Birleşince Felakete Dönüştü

Son zamanlarda artan maliyetler, kurak yaz ayları ve hükümetin çiftçilere verdiği desteklerdeki aksaklıklar nedeniyle binlerce çiftçi zor durumda. Vergi Uzmanı Ozan Bingöl, SÖZCÜ için kaleme aldığı yazıda iktidarın yıllardır çiftçilere ödenmeyen tarımsal destekleri hatırlattı ve “Devlet çiftçilere 3.5 trilyon TL borçlu” dedi.

Meyve yetiştiricileri, ürünlerini sisleme makinesiyle korumaya çalıştılar.

Destekler Neden Ödenmiyor?

Bingöl, 2006 yılında yürürlüğe giren 5488 sayılı Tarım Kanunu’nu hatırlatarak, bu kanuna göre bütçeden ayrılacak kaynağın gayrisafi millî hasılanın yüzde birinden az olamayacağını belirtti. Yapılan hesaplamalara göre, 2006-2024 döneminde eksik ödenen desteklerin ilgili yıllar ortalama dolar kuruyla 93.7 milyar dolara tekabül ettiği ortaya çıktı. Bu tutar bugünkü dolar kuruyla (38 TL) çevrildiğinde, çiftçilere 2006 yılından bu yana ödenmeyen tarımsal destek tutarının 3 trilyon 559 milyar TL’ye ulaştığı belirtildi.

Bakanlık yetkilileri, dondan zarar gören bahçelerde incelemelerde bulundular.

Bingöl, yazısında çiftçilerin uzun yıllardır verdikleri emeğin karşılığını alamadığını vurgulayarak, “Çiftçi desteklenmeli, toprağına sahip çıkılmalı. Bugün bütçede faiz harcamaları ile tarımsal desteklere baktığımızda, 2024 yılında faize yapılan ödemenin tarımsal desteklere yapılan ödemeden 13.9 kat fazla olduğunu görüyoruz. Bu durumda, çiftçilerin üretim yapmaya teşvik edilmesi ve gıda fiyatlarının düşmesi beklenmemelidir” şeklinde ifadelerde bulundu.

Tarlada nöbet tutan çiftçiler, soğuğa karşı ateş yakarak mücadele etmeye çalıştılar.

Tarım Alanlarında Azalma Endişe Verici

Tarım alanlarının azaldığına dikkat çeken Bingöl, “2001 yılında kişi başına düşen tarım alanı 0.40 hektarken, 2023 yılı sonunda bu miktar 0.28 hektara düştü. Nüfusun arttığı bir dönemde tarım arazilerinin azalması, gıda arz güvenliği açısından ciddi sorunlar doğurabilir. Bu durum alarm verici” dedi.

Çiftçiler, zirai dona karşı ağaçlarda oluşturulan buz tabakasıyla mücadele etmeye çalıştı ancak maalesef başarılı olamadılar.

Related Posts

Selçuk Bayraktar’dan TB3 mesajı: Yeni bir dünyanın kapılarını aralamış olduk

Baykar Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar, Bayraktar TB3’ün TCG Anadolu’da görev yapmasına ilişkin, “Deniz havacılığına böylesine bir stratejik girişle, insansız hava araçlarıyla girerek bir anlamda yeni bir dünyanın kapılarını aralamış olduk.” ifadesini kullandı.

Ankara-Sivas YHT hattı 2 Yılda 1,6 milyon yolcu taşıdı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Ankara-Sivas YHT Hattı’nın iki yılda 1 milyon 660 binden fazla yolcuya hizmet verdiğini, İstanbul-Sivas arasında başlatılan doğrudan seferlerde de 550 bini aşkın kişinin seyahat ettiğini açıkladı.

Uluslararası kuruluş Türkiye’nin kredi notunu açıkladı! İmamoğlu vurgusu dikkat çekti

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu S&P Global Türkiye’nin kredi notlarını BB-/B olarak teyit etti, görünümü ise “durağan” olarak belirledi.

KKM bakiyelerindeki düşüş devam ediyor

Kur Korumalı Türk lirası Mevduat ve Katılma Hesapları (KKM) geçen hafta 21 milyar 505 milyon lira azalarak 706 milyar 586 milyon liraya düştü.

İstanbul’daki depremler sonrası fırsatçılar ortaya çıktı: Konut ve bilet fiyatları uçtu!

İstanbul’daki depremler sonrası, yurttaşlar güvenlik kaygılarıyla yeni evler arayışına girerken fırsatçılar fiyatları artırarak durumu kendi lehlerine çevirmeye çalıştı. Tüketiciler Derneği (TÜDER) Başkanı Levent Küçük, yurttaşları bu konuda dikkatli olmaları yönünde uyararak, fırsatçılara karşı denetim çağrısında bulundu.

Haluk Görgün: 25 milyon dolarlık yeni bir açılım yapacağız

Haluk Görgün, savunma sanayisi yatırım ve geliştirme faaliyetleri programı kapsamında geçen yıl 25 firmaya 25 milyon dolar destek verdiklerini belirterek, “Aynı kapsamda 25 milyon dolarlık yeni bir açılım yapacağız.” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir