Çin daha önce görülmemiş yeni bir bakteri keşfettiğini açıkladı

Çin’in uzay istasyonu Tiangong’da yapılan mikrobiyolojik çalışmalar sonucunda, dünyada daha önce keşfedilmemiş yeni bir bakteri türü bulundu. Bu yeni mikroorganizma bilim insanları tarafından “Niallia tiangongensis” olarak adlandırıldı. İstasyondan adını alan bu bakteri, daha önce bilinen bir toprak bakterisinin uzayda evrimleşmiş bir formu olarak görülüyor.

ZORLU KOŞULLARA DAYANIKLI

Donanımhaber’in haberine göre, bu yeni keşfedilen bakteri, 2023 yılında Shenzhou-15 misyonu kapsamında astronotlar tarafından istasyondan toplanan örnekler sayesinde keşfedildi. Steril bezlerle elde edilen bu örnekler dondurularak Dünya’ya geri getirildi ve detaylı analizlerden geçirildi.

Araştırmalar, Niallia tiangongensis’in normalde toprakta, kanalizasyon sistemlerinde ve bazı gıdalarda bulunan Niallia circulans adlı bir türle yakından ilişkili olduğunu ortaya koydu. Ancak yaşam alanını uzaya genişletmiş olan bu yeni bakteri, yüksek radyasyon ve düşük yerçekimi gibi aşırı koşullara uyum sağlamak için genetik değişiklikler yapmış durumda.

Uzmanlara göre bu yeni bakteri, oksidatif strese karşı direnç gösteriyor, radyasyon hasarlarını onarabiliyor ve jelatini parçalayarak karbon ve azot elde edebiliyor. Ayrıca, yüzeylere yapışarak çoğalabilen biyofilm oluşturma yeteneği, uzun süreli uzay görevleri için büyük önem taşıyor.

Uzmanlar, bu tür mikroorganizmaların hem astronotların sağlığı hem de uzay araçlarının bütünlüğü açısından potansiyel tehdit oluşturabileceğini belirtiyor. Ancak bakterinin insanlar için ne kadar tehlikeli olabileceği henüz net değil. Ayrıca, bu yeni bakteri, uzayda evrim geçiren ilk bakteri keşfi de değil. NASA 2018 yılında Uluslararası Uzay İstasyonu’nda antibiyotiklere direnç kazanmış dört yeni bakteri türü keşfetmişti. Bu bakteriler de benzersiz genetik adaptasyonlar aracılığıyla hayatta kalma stratejilerine sahipti.

Related Posts

Türkiye Sujeti ve Flyboard Türkiye Motosurf Şampiyonası Bodrum’da yapılacak

Türkiye Sujeti ve Flyboard Türkiye Motosurf Şampiyonası yarın Muğla’nın Bodrum ilçesinde başlayacak.

Bilim insanları dilin haritasını çıkardı

Araştırmacılar, canımızın nasıl tatlı çektiğini anlamanın obeziteyle mücadeleye yardımcı olabileceğini söylüyor.

Yapay zeka asistanı Gemini’ye doğrudan erişim genişletildi

Samsung, Galaxy A Serisi’nin bazı modellerinde, tek tuşla Google’ın yapay zeka (A) destekli asistanı Gemini’ye doğrudan erişimi genişletti.

Galaxy S25 Edge için sonunda lansman tarihi duyuruldu

Akıllı telefonlarda amiral gemisi segmentinde işler iyice kızışıyor. Apple ile ilgili çıkan dedikoduların ardından Samsung’tan beklenen duyuru geldi ve Galaxy S25 Edge modeli için lansman tarihi açıklandı.

WhatsApp’a yapay zekalı özet geliyor

Facebook ve WhatsApp’ın sahibi Meta, Private Processing adlı yeni teknolojisiyle yapay zekâ destekli özellikleri tam gizlilikle sunmayı hedefliyor. Bu sistem sayesinde kullanıcı mesajlarına ne Meta ne de WhatsApp erişebilecek; tüm işlemler güvenli ve şifreli bir ortamda gerçekleşecek.Bu doğrultuda, WhatsApp’ın Android için yayınladığı 2.25.15.12 beta sürümünde dikkat çeken yeni bir özellik ortaya çıktı: mesajların özel olarak özetlenmesi.

Yaşayan ilaçlar ve kişiye özel aşılar MIMIC 2025’te tanıtıldı

Bağışıklık sistemi üzerine çalışan dünyaca ünlü bilim insanları, İstanbul’da düzenlenen 6. Uluslararası Moleküler İmmünoloji ve İmmünogenetik Kongresi’nde bir araya geldi.