Cari Açıkta Fatura Kabarık!

CHP Bolu Milletvekili ve Sanayi Komisyonu Üyesi Türker Ateş, hükümetin kredilerde frene basmasına karşın vatandaş tarafında enflasyon korkusuyla tüketimde artışın sürdüğüne işaret etti.

CHP Bolu Milletvekili ve Sanayi Komisyonu Üyesi Türker Ateş, “Kredilerde ‘frene basalım’ demekle kronik hale gelen enflasyonla mücadele mümkün olmuyor. Eylül ayında tüketim malı ithalatı geçen yılın aynı ayına göre %37,4 artarak 3,7 milyar dolar oldu.

Üstelik yılın ilk dokuz ayında tüketim malı ithalatının toplam içindeki payı, son altı yılın en yüksek seviyesine (%12,4) ulaştı. Üretim tarafında kurdaki artış etkili ama tüketimde öyle olmadı. Vatandaş izlenen politikalara güvenmiyor, enflasyonun yükselmeye devam edeceği korkusuyla tüketimi öne çekiyor” dedi.

Tüketim ithalatındaki yüksek artış eğiliminin döviz kurundaki artışa rağmen sürdüğüne dikkat çeken Ateş, şöyle konuştu:

“Hükümetin kredi büyümesinin düşürüleceği söylemleri ve kredi faiz oranlarında yükseliş geçtiğimiz ay öne çıkmıştı. Buna rağmen eylülde tüketim malı ithalatı toplam ithalattan %14 pay aldı.  Yılın ilk dokuz ayında yapılan tüketim malı ithalatı, 34,1 milyar dolar seviyesine ulaşarak geçen yılın aynı dönemine göre %60,7 arttı.

Burada dayanıklı tüketim malları ve binek otomobil ithalatındaki artış öne çıkıyor. İthalatımızdaki bu kompozisyon sıkıntılı ve süren enflasyon korkusunu ortaya koyuyor. Yükselen taşıt kredilerine rağmen otomobil alımı sürüyor. Tüketim ve ithalat hız kesmiyor, dolayısıyla enflasyonda yeni rekor seviyeler yakın.”

Hükümetin yalnızca kredileri kısarak enflasyonla mücadele edemeyeceğini belirten Ateş, şöyle konuştu: “Üretim açısından önem taşıyan ve ithalatımızın çok büyük kısmını oluşturan ara malı ithalatındaki gerileme dikkat çekiyor. Ara malı ithalatı eylül ayında geçen yılın aynı ayına oranla %23,6 gerileyerek 19,7 milyar dolar oldu.

Döviz kurundaki artış belli ki üretim tarafında etkili oldu ama tüketimde caydırıcı olmadı. Öyle ki tüketim malı ithalatındaki tutar, yeni yatırımlara işaret eden sermaye (yatırım) malı ithalatı tutarına yaklaştı. Eylülde 4,1 milyar dolarlık yatırım malı ithal eden Türkiye, aynı ayda 3,7 milyar dolar tüketim malı ithalatı gerçekleştirdi.”

CARİ AÇIKTA FATURA ARTIYOR

Ateş, hükümetin daha önce hızlı kredi genişlemesi üzerinden özel tüketimin katkısıyla büyümeyi hedeflediği ekonomi politikasında son olarak iç talebi baskılamaya dönük çabaların öne çıktığını belirtti.

Tüketim malları üzerinden artmayı sürdüren ithalat faturasının cari açık üzerinde yarattığı baskıya da değinen CHP’li Ateş, ekonomide öncelikle fiyat istikrarının sağlanmasının, orta ve uzun vadede de yüksek teknoloji hedefiyle yeni bir sanayi politikasına geçişe duyulan ihtiyacın önemini vurguladı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir