Obezitenin gizli tehlikesi ortaya çıktı

Gıda Kimyası ve İnsan Beyni Arasındaki İlişkiye Dair Prof. Dr. Nevzat Tarhan’dan Önemli Açıklamalar!

Prof. Dr. Nevzat Tarhan, oturumdaki konuşmasında, gıda kimyası ve insan beyni arasındaki ilişkinin iki temel açıdan incelendiğini vurguladı. Tarhan, beyin-bağırsak aksı ve nöro beslenme alanının bu ilişkiyi araştıran kilit alanlar olduğunu belirtti.

Beyin ve beslenme arasındaki ilişkiyi araştıran nöro beslenme biliminin önemine değinen Tarhan, yapılan araştırmaların tüketilen besinlerin davranışları ve kişiliği nasıl etkilediğini ortaya koyduğunu dile getirdi. Bu etkilerin epigenetik mekanizmalarla nesiller boyu aktarılabileceğine dikkat çekti.

Prof. Dr. Tarhan, haz odaklı yaşam tarzının beyindeki mutluluk hormonu serotonini azaltarak depresyon riskini artırdığını vurguladı. Aynı zamanda yapılan araştırmaların beyinde mikroplastik tespit ettiğini ve bu durumun küresel kirlenmenin endişe verici bir sonucu olduğunu kaydetti.

Otizmde beslenme ve bağırsak mikrobiyotasının rolüne değinen Tarhan, özellikle çocuklarda bu unsurların incelenmesi gerektiğini ve beyin üzerinde önemli bir etkiye sahip olabileceğini belirtti. Dünyada otizm vakalarının arttığını ve tanının yanı sıra klinik vakalarda da ciddi bir artışın yaşandığını açıkladı.

“Alzheimer Hastalarında Obezite Sıkça Görülüyor”

Alzheimer hastalığının artış sebeplerinden birinin yalnızlık olduğunu vurgulayan Tarhan, obezitenin Alzheimer hastalarında sıkça görülmesinin beyindeki hücrelerin erken yıpranmasına ve Alzheimer riskinin artmasına neden olduğunu belirtti. Karbonhidrat ağırlıklı beslenmenin bu süreci tetiklediğine dikkat çekerek, obezitenin fiziksel ve zihinsel sağlık için ciddi bir risk oluşturduğunu ifade etti. Duygusal yeme tarzının da obeziteye yol açabileceğini belirten Tarhan, Türkiye’nin obezite yaygınlığında dünya üçüncüsü olduğunu söyledi.

Beslenme ve kimya arasındaki yakın ilişkiye vurgu yapan Tarhan, nörokimyanın geleceğinin açlığı ve tokluğu etkileyen yeni ilaçların keşfine yönelik olduğunu belirtti. Geleceğin bu alanda olduğunu vurgulayarak konuşmasını sonlandırdı.

Related Posts

Bağırsaklarınız sinyal veriyor olabilir: Bu belirtileri göz ardı etmeyin

Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Murat Sarıkaya, karın ağrısı, ishal ve kanlı dışkılama gibi belirtilerle seyreden inflamatuar bağırsak hastalıklarının doğru tedavi ve beslenme planıyla kontrol altına alınabileceğini belirtti.

İç Dünyamız Artık Görülüp Ölçülebiliyor!

Zihin, beyin ve bedenin ayrı ayrı değil, bir bütün olarak işlev gördüklerini belirten uzmanlar, aralarındaki uyumun, sağlıklı bir yaşamın temeli olduğunu ifade ediyor. 

Nöroloji Uzmanı uyardı: Günlük yaşamı etkileyen unutkanlıkları ciddiye alın!

Nöroloji Uzmanı uyardı: Günlük yaşamı etkileyen unutkanlıkları ciddiye alın!

Uzmanı uyardı: 50 yaş sonrasında görme kaybına neden olabilir!

Sarı nokta hastalığı, 50 yaş ve üzerindeki bireylerde sıkça görülen ve görme kaybına yol açabilen ciddi bir göz rahatsızlığıdır. Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Nursal Melda Yenerel, erken teşhisle bu kaybın önüne geçilebileceğini belirtti.

Beyin ölümü gerçekleşen Iraklı Elias’ın organları umut oldu

Samsun’da kazada yaralanıp, kaldırıldığı hastanede beyin ölümü gerçekleşen Iraklı Elias Naif Elias Nasır’ın (16) 2 böbrek, 2 kornea, kalp ve karaciğeri, 6 kişiye umut oldu. Nasır’ın dayısı Meşal Gaip Huseyin Nasır, “Biz 9 senedir Samsun’dayız. Vatandaşların bize çok iyilikleri oldu. Biz de buna bir karşılık göstermek istedik” dedi.

Doğuştan gelen kalp anomalisinden 47 yaşında kurtuldu

İstanbul’da yaşayan evli ve 1 çocuk annesi Dilek Cömert (47), çocukluğundan beri sık sık akciğer enfeksiyonu geçiriyor ve hastaneye gittiğinde bronşit, zatürre, verem gibi farklı farklı teşhisler alıyordu. Hareket ederken yorulan ve sürekli dinlenme ihtiyacı hisseden Cömert’e 2006-2007 yılında ‘scimitar sendromu’ denilen kalp anomalisi teşhisi konuldu. Cömert, kardiyoloji doktorunun önerisiyle Prof. Dr. Mehmet Salih Bilal’e muayene oldu. Prof. Dr. Mehmet Salih Bilal, tarafından kalbi durdurulmadan minimal invaziv (kapalı yöntem) ile ameliyat edilen Cömert, yaklaşık 3 saatlik ameliyatından ardından sağlına kavuştu ve taburcu oldu.