Emekliler Bayram ve Enflasyon Farkı Beklentisinde
Emekliler, bayram ikramiyesi ve temmuz ayındaki enflasyon farkı beklentileriyle uğraşıyorlar. Ancak bayram tatili süresinin uzaması düşük enflasyon riski taşıyor.
Enflasyon Farkı Tehlikesi
ANKA’dan Zülfikar Doğan’ın analizine göre, bayram tatillerinin sık sık uzatılması enflasyon farkı bekleyenleri endişelendiriyor.
- Tatil uzatılırsa, 6-9 Haziran Kurban Bayramı tatili 10 gün olacak ve haziran enflasyon hesaplamasına 10 gün dahil edilmeyecek, bu da düşük enflasyon demek.
- Düşük enflasyon ise temmuzda beklenen farkın az olması anlamına geliyor.
Enflasyon Oranları
TÜİK tarafından açıklanan enflasyon oranlarına göre, memur ve emeklilere yapılacak zam oranları belirlenecek.
- Ocak ve temmuz aylarında önceki aylardaki düşük enflasyon, memur ve emeklilerin maaşlarına yansıyacak zam farklarını etkiliyor.
- Ocak ayında enflasyon düştüğü için memurlara yüzde 11,54, SSK ve Bağ-Kur emeklilerine yüzde 15,75 zam yapıldı.
Enflasyon Farkı Tahmini
Nisan ayındaki enflasyon yüzde 3 olarak açıklandı. Bu orana göre 4 aylık enflasyon farkı yüzde 13,36’a denk geliyor. Ancak tatilin uzatılması farkın düşük olmasına neden olabilir.
- Mayıs ayındaki enflasyonun yüzde 1’e gerilemesi durumunda, temmuz zammı yüzde 15-16 aralığında olacak ve bu da maaş artışlarını etkileyecek.
Emekli Aylıkları ve İkramiyeler
En düşük emekli aylığı temmuzda 6 aylık enflasyon farkı oranında artırılacak. Bayram ikramiyesi tutarları da belirgin rol oynamaktadır.
- Emeklilere yapılacak ikramiye tutarları ve yasal düzenlemeler önceden belirlenmeli ve beklentileri karşılamalıdır.
Siyasi Kararlarla Belirlenen Tatil Süreleri
Türkiye’de tatil sürelerinin siyasi kararlarla uzatılması dünya genelinde benzerine rastlanmayan bir durum. Politik ve ekonomik nedenlerle alınan kararlar, ekonomik hesapları etkileyebilir.
- İktidarın tatil sürelerini uzatarak ekonomik durumu dengeleme çabaları, piyasalardaki paniği ve dövizdeki artışları kontrol altına alma amacını taşıyor.