TCMB yoğun gündeme hazırlanıyor: Merkez Bankaları mayısta ekonomiye yön cerecek

Küresel Ekonomide Merkez Bankaları Para Politikalarını Gündeme Alıyor

ABD’nin korumacı ticaret politikalarının küresel ekonomideki etkisi devam ederken, merkez bankaları son gelişmeler ışığında daha temkinli bir tutum sergiliyor.

Avrupa Birliği ekonomisindeki durgunluk endişeleri ve sanayi üretimindeki düşüş, merkez bankalarının karar alma sürecini zorlaştırıyor. Mayıs ayında Japonya, ABD, İngiltere, Güney Kore ve Avustralya gibi ülkelerin merkez bankalarının para politikaları takip edilecek.

Japonya Merkez Bankası Öncülük Ediyor

Japonya Merkez Bankası (BoJ), ücret artışları ve enflasyon baskısı sebebiyle sıkılaşma sürecinde önemli rol oynamıştı. Son toplantısında faiz oranlarını değiştirmeyen banka, ekonomide toparlanma işaretleri gösterdi. BoJ’un mayıs ayında faiz oranlarını sabit tutacağı ve haziranda artırma yoluna gidebileceği öngörülüyor.

Fed’in Kararları Kritik Olacak

ABD Merkez Bankası (Fed) mayıs ayında faiz oranlarını sabit tutması bekleniyor. Haziran ayında ise faiz indirimi olasılığı bulunuyor. Yayımlanan Bej Kitap raporuna göre, gümrük vergileri nedeniyle ekonomik görünüm olumsuz etkilenmişti. Fed’in atacağı adımlar diğer merkez bankaları için de belirleyici olacak.

İngiltere Beklenen Faiz İndirimine Doğru

İngiltere Merkez Bankası (BoE) mayıs ayında faiz indirimine gitme ihtimali üzerinde duruyor. Enflasyonun beklentilerin altında kalması BoE’nin gevşeme politikasını güçlendiriyor. Son toplantıda faiz oranlarını sabit tutma kararı alan bankada çoğunluk, politikaların devamından yana görüş bildirdi.

Asya’dan Gelen Kararlar

Avustralya, Yeni Zelanda ve Güney Kore merkez bankalarının kararları da piyasaların odak noktasında. Avustralya Merkez Bankası’nın faiz indirimi yapması beklenirken, Yeni Zelanda’nın benzer bir adım atması öngörülüyor. Güney Kore Merkez Bankası ise henüz net bir açıklama yapmadı.

Dünya Genelindeki Merkez Bankaları ve TCMB Takvimi

Mayıs ayında İsveç, Norveç, Romanya, Macaristan, Polonya ve Çekya gibi ülkelerin merkez bankaları faiz kararlarını açıklayacak. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ise nisan ayında faiz artışı yapmıştı ve mayıs ayında bir toplantı gerçekleştirmeyecek. Ancak Başkan Fatih Karahan, Meclis’te sunum yapacak ve 22 Mayıs’ta yılın ikinci Enflasyon Raporu’nu paylaşacak.

Related Posts

Selçuk Bayraktar: Bugün beklediğimizden daha fazla bir ilgi gördük

TEKNOFEST Yönetim Kurulu ve T3 Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Selçuk Bayraktar, eski Ercan Havalimanı’nda basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Bayraktar, “Bugün beklediğimizden daha fazla bir ilgi gördük.” dedi.

‘Nisanda markette 39 ürünün 28’inde fiyat artışı, 11’inde fiyat azalışı görüldü’

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, nisanda markette 39 ürünün 28’inde fiyat artışı, 11’inde fiyat azalışı görüldüğünü belirtti.

SPK, sermaye piyasası araçlarına ilişkin kayıtların tutulmasında değişikliğe gitti

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Merkezi Kayıt Kuruluşunun (MKK) denetimine dair usul ve esaslar ile kaydileştirilen sermaye piyasası araçlarına ilişkin kayıtların tutulmasını düzenleyen yönetmelik ve tebliğinde değişikliğe gitti.

Türk elektronik sektörü “ticaret savaşından” güçlenerek çıkabilir

Türk elektronik sektörü, “ticaret savaşları” olarak nitelendirilen ve dünyada gümrük vergisi düzenlemelerinin, alternatif tedarik ve pazar arayışlarının artmasına yol açan dönemde önemli bir potansiyele sahip bulunuyor.

VİOP’ta endeks kontratı güne düşüşle başladı -29 Nisan 2025

Borsa İstanbul Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası’nda (VİOP) BIST 30 endeksine dayalı nisan vadeli kontrat, güne yaklaşık yüzde 0,2 düşüşle 10.201,00 puandan başladı.

Merkez Bankası Başkanı Karahan, 6 Mayıs’ta Meclis’te sunum yapacak

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda 6 Mayıs’ta sunum yapacak.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir