Demansa neden olan 15 farklı yaşam tarzı belirlendi

Erken Yaşta Demansın 15 Risk Faktörü Ortaya Çıktı

2023 yılında İngiltere’de gerçekleştirilen kapsamlı bir araştırma, erken yaşta başlayan demansın nedenleri üzerine önemli veriler ortaya koydu. 65 yaş altı 356 binden fazla kişinin sağlık ve yaşam tarzı verilerinin incelendiği araştırma, genetik faktörlerin ötesine geçerek demans riskini artıran 15 farklı yaşam tarzı ve sağlık faktörünü gün yüzüne çıkardı.

Araştırma sonuçlarına göre düşük sosyoekonomik durum, sosyal izolasyon, işitme kaybı, felç, diyabet, kalp hastalığı ve depresyon gibi faktörler, genç yaşta demans için risk oluşturuyor. Bunun yanı sıra D vitamini eksikliği ve karaciğer iltihap yanıtı olarak ürettiği C-reaktif proteinin yüksek seviyeleri de risk faktörleri arasında gösterildi. Ayrıca Alzheimer hastalığıyla bağlantılı olan ‘ApoE 4’ gen varyantlarına sahip bireylerde de genç yaşta demans riskinin daha yüksek olduğu belirlendi.

Maastricht Üniversitesi’nden nörobilimci Stevie Hendriks konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Genellikle sebebin genetik olduğu düşünülür ancak birçok durumda gerçek sebep net değildir. Bu yüzden araştırmamızda diğer risk faktörlerini de göz önünde bulundurmak istedik” ifadelerine yer verdi.

Sonuçlar, doğrudan neden-sonuç ilişkisi kanıtlanamasa da erken yaşta demansın daha net bir resmini ortaya koymaktadır. Uzmanlar, değiştirilebilir risk faktörlerine odaklanarak demansın sadece yönetilmesi değil, aynı zamanda önlenmesi için umut verici adımlar atılabileceğini öngörmektedir.

Related Posts

Balık keyfiniz kabusa dönüşmesin! Bir lokması bile büyük riskmiş

Balık, yüksek biyolojik değere sahip proteinleri, omega-3 yağ asitleri (özellikle EPA ve DHA), D vitamini ve iyot gibi önemli mikro besinleri içeren değerli bir hayvansal besin kaynağıdır. Dyt. Beste Mum, ancak bazı bireylerde bağışıklık sistemi tarafından alerjen olarak tanımlanarak ciddi reaksiyonlara yol açabileceğini söyledi.

Polikistik Böbrek Hastalığı Tedavisi

Polikistik böbrek hastalığı (PBH), toplumda yeterince tanınmayan ancak yaşam kalitesini ciddi biçimde etkileyebilen, genetik kaynaklı bir böbrek rahatsızlığıdır.

Bill Gates, servetinin yüzde 99’unu Gates Vakfı’na bağışlıyor

ABD’de Microsoft’un kurucu ortağı milyarder iş insanı Bill Gates, kişisel servetinin yüzde 99’unu sağlık ve eğitim alanında çalışmalar yürüten Gates Vakfı’na bağışlayacağını açıkladı.

Özel Gereksinimli Bireyler İçin İlk Eğitim Tamamlandı

Özel gereksinimli bireyler için düzenlenen eğitim başarıyla tamamlandı. İzmir’de gerçekleşen eğitim üç gün sürdü. 

Hareket Alzheimer ve Demans riskini azaltıyor! Hareketsizlik vücutta 7 hasara yol açıyor

Modern yaşamın getirdiği uzun süreli masa başı çalışma, teknoloji bağımlılığı ve azalan fiziksel aktivite, insanları giderek daha da hareketsizleştiriyor. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Meral Bayramoğlu, hareketsizliğin vücudumuzda yol açtığı hasarları anlattı.

Uzmanlar uyarıyor: Evlilik öncesi bu testi mutlaka yaptırın!

Uzmanlar uyarıyor: Evlilik öncesi bu testi mutlaka yaptırın!