Anthropic, iki yıl içinde yapay zekanın kara kutusunu açmak istiyor

Yapay Zeka Şirketi Anthropic, Yapay Zekanın “Kara Kutusu”nu Açmaya Hazırlanıyor!

Yapay zeka teknolojileri her geçen gün daha güçlü hale gelirken, bu sistemlerin nasıl çalıştığı halen tam anlamıyla çözülebilmiş değil. Anthropic CEO’su Dario Amodei, yayınladığı dikkat çekici bir makalede, bu bilinmezliğin tehlikelerine dikkat çekerek şirketinin 2027 yılına kadar yapay zeka modellerindeki sorunların büyük kısmını tespit edebilecek seviyeye ulaşmayı hedeflediğini açıkladı.

Yapay Zekanın Çalışma Mekanizmaları ve Güvenlik Riskleri!

“The Urgency of Interpretability” başlıklı makalede Amodei, mevcut yapay zeka modellerinin nasıl karar verdiğini tam olarak anlayamamanın ciddi bir güvenlik riski oluşturduğunu ifade ediyor. Amodei, “Bu sistemler ekonomi, teknoloji ve ulusal güvenlik için kesinlikle merkezi öneme sahip olacak ve o kadar fazla özerklik kapasitesine sahip olacaklar ki, insanlığın nasıl çalıştıklarından tamamen habersiz olmasının temelde kabul edilemez olduğunu düşünüyorum” sözleriyle durumu özetliyor.

Anthropic’in kurucularından Chris Olah’ın ifadesine göre yapay zeka modelleri “inşa edilmekten ziyade büyütülüyor.” Araştırmacılar zeka seviyelerini artırabiliyor olsa da, bu gelişimin ardındaki mekanizmaları henüz açıklayamıyorlar. Bu da yapay zekanın belirli kararları neden aldığı, bir kelimeyi başka bir kelimeye göre neden tercih ettiği ya da genellikle doğru olmasına rağmen neden ara sıra hata yaptığı gibi konularda ciddi bir bilgi boşluğuna işaret ediyor.

Örneğin, yakın geçmişte OpenAI, daha iyi performans gösteren, ancak aynı zamanda diğer modellerine göre daha fazla hayal gören o3 ve o4-mini adlı yeni muhakeme modellerini yayınladı. Ayrıca firma, bu modellerin neden daha fazla halüsinasyon gördüğü konusunda da bir fikirlerinin olmadığının altını çizdi.

Bu durum aslında bizi korkutmalı. Anthropic, yapay zekanın bu “kara kutusu” üzerinde çalışan, spesifik araştırmalar yapan nadide şirketlerden birisi. Çoğu AI şirketi en azından kamu önünde bu konuyu derinlemesine araştırdıklarını söylemiyor bile.

Yapay Zeka ve AGI Yolculuğunda Önemli Adımlar!

Bununla birlikte Anthropic, modellerin karar süreçlerini “devreler” üzerinden takip ederek nasıl düşündüklerine dair ilk sinyalleri almaya başladı. Ancak bu, halen küçük bir adım. Pandora’nın kutusu daha yeni açılıyor, zira bu tür devrelerden milyonlar hatta milyarlarca olabileceği düşünülüyor.

Amodei, bu modellerin nasıl çalıştığını anlamadan AGI’ye (insan seviyesinde yapay zeka, yapay genel zeka) ulaşmanın tehlikeli olabileceğini söylüyor. Ek olarak Amodei’nin uzun vadeli vizyonu ise oldukça iddialı: Yapay zeka modellerine adeta bir “beyin taraması” yapılması. Bu taramalar sayesinde modellerin dürüstlükten sapma eğilimi, güç kazanma isteği gibi tehlikeli eğilimleri önceden tespit edilebilecek. Bu tür gelişmiş analiz araçlarının geliştirilmesinin beş ila on yıl alabileceği öngörülüyor.

Anthropic’in CEO’su, makalesinde yalnızca kendi şirketine değil, sektöre de bir çağrıda bulunuyor. OpenAI ve Google DeepMind gibi devlerin yorumlanabilirlik araştırmalarına daha fazla kaynak ayırması gerektiğini vurgulayan Amodei, hükümetlere ise regülasyonlarla bu araştırmaları teşvik etme çağrısı yaptı.

Yapay zeka ve özellikle derin öğrenme konusundaki çalışmalarla günümüz yapay zekaların doğmasında büyük pay sahibi olan, bu konuda Nobel Fizik Ödülü’nü alan Geoffrey Hinton’ın kendisi de 2023’te bu ağların nasıl çalıştığını bilmediğini söylemişti. Aşağıdaki videoyu izlemenizi tavsiye ederim.

Related Posts

Bilim dünyasında çığır açan keşif

Güney Koreli bilim insanları, aşırı sıcaklıklarda bile gücünü koruyabilen yüksek entropili bir metal geliştirmeyi başardı.

Vivo FunTouch OS 15 güncellemesi günlük kullanımı daha akıcı hale getiriyor

Vivo, Android 15 tabanlı yeni FunTouch OS 15 sürümünü tanıtarak mobil deneyimini bir adım ileri taşıdı. Şirketin sade tasarım ve kamera odaklı yazılım vizyonunu yansıtan bu güncelleme, günlük kullanımı kolaylaştıran birçok yapay zekâ …

GeForce RTX 5060’ın çıkış tarihi belli oldu!

Nvidia, GeForce RTX 5060 ekran kartı için çıkış tarihi ve fiyat bilgisini resmen paylaştı. Gelen son bilgilere göre RTX 5060, 19 Mayıs 2025 tarihinde piyasaya sürülecek. Aynı gün içerisinde satışlar başlayacak ve ürünle ilgili inceleme ambargosu da …

OLED stratejisi işe yaradı: LG’nin çeyrek kazancı belli oldu

 LG Display, 2025’in ilk çeyreğinde 6,065 trilyon won gelir ve 33,5 milyar won (23 milyon dolar) faaliyet kârı açıkladı. Şirket, böylece üst üste ikinci çeyrekte de kâr açıklamış oldu. Bu başarının arkasında ise şirketin OLED dönüşüm süreci yer …

Apple, Mac deneyimini iPad ve iPhone’lara taşıyor!

Apple son güncellemeler ile birlikte; iPad, iPhone ve Mac arasındaki farkı daha da azaltıyor. Yeni iPadOS ve iOs sürümleri, iPad ve iPhone kullanıcılarına Mac benzeri deneyimler sunarak cihazların kullanım şeklini değiştirmeye hazırlanıyor. Apple …

Motorola Razr 60 ve 60 Ultra tanıtıldı: İşte özellikleri ve fiyatları

Motorola, yeni katlanabilir akıllı telefonlarını tanıttı. Razr 60 ve Razr 60 Ultra isimli modeller, tasarım, ekran, performans ve yapay zeka gibi alanlarda önemli yükseltmelerle geliyor. Motorola Razr 60 Ultra özellikleri Razr 60 Ultra …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir